Ik hoop dat je, in deze drukke maand, nog tijd vindt voor jezelf. Even niet hollen en regelen. Vooral in dat regelen zijn wij vrouwen heel goed.

Wij kúnnen alles ook beter. We kunnen twee dingen tegelijk doen, zijn in gedachten al met het volgende bezig en wacht: ook daar moeten we nog aan denken. Vind je het gek dat we, als de kerst nadert, als kippen zonder kop rondrennen? Met rode vlekken in de nek, een waas voor ogen en beschuldigend roepend dat we ‘ hier ook alles moeten regelen’.

Ho stop! Wie denk je daar eigenlijk een plezier mee te doen? Neem van mij aan: echt niemand. Sterker nog: eigenlijk is het heel onaardig wat we doen. We geven een ander immers niet de gelegenheid te delen in de voorbereidingen. Iets wat iemand vaak best graag wil.

Misschien doe je het uit zorgzaamheid of gastvrijheid: ‘Nee joh laat maar, ik doe het wel’. Hoor je het jezelf zeggen? Op een ander kan dat over komen als: ’nee joh laat maar, ik kan dat beter’. Hm, niet leuk hè?De talloze tijdschriften schotelen ons een ideaalbeeld voor.  Interieurs die beeldig zijn ingericht, waar geen rommel te zien is en waar kindertjes lief met elkaar spelen. O, en kijk eens wat ze aanhebben: ze passen precies in het kerstdecor. Vrienden en familie vullen pratend en lachend de kamer. Ze eten allemaal mee van het moeiteloos gekookte tiengangendiner, de gastvrouw kijkt tevreden toe. Blijkbaar was in haar supermarkt de ras-el-hanout voor het gevulde parelhoen niet uitverkocht.  

Maar wat nou als je het dit jaar eens anders doet, het perfecte plaatje in je hoofd in sprookjesland parkeert? Met dat plaatje leg je namelijk een enorme druk op jezelf. Teleurstelling ligt onvermijdelijk op de loer. Want wees eerlijk: niemand kan daar aan voldoen. En wil je toch een versierd kersthuis, een prachtig diner en veel vrienden om je heen: vraag hulp! Zo simpel is het. Ik doe het al jaren op deze manier en het bevalt prima.

Want weet je dat alles veel leuker wordt als je dingen durft over te laten aan anderen? En nee dat is niet eng. Misschien wordt het niet helemaal zo als jij voor ogen had maar hoe erg is dat?
Oke, dan staat de piek scheef op de kerstboom, hebben de kinderen een vlek in hun mooie kleren en zit er geen creme fraiche in je soep. Wees eerlijk: is dat nou iets om van in de stress te schieten?
 
Het komt heus niet in de krant, je krijgt geen proces-verbaal en de buren spreken er geen schande van. En jij? Jij hebt het nog nooit zo'n relaxte feestmaand gehad...
 
    04-12-2017 16:34     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.